Ιατρού Παρασκευή
Εκπαιδευτικός / Επιμορφώτρια Ενηλίκων Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM
MSc Edu «Διδακτική στις Φυσικές Επιστήμες, στην Πληροφορική και την Υπολογιστική Επιστήμη, τα Μαθηματικά και την Επιστήμη των Mηχανικώv (Σ.Τ.Ε.Μ. στην Εκπαίδευση - S.T.E.M. in Education)» Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Σχολή Θετικών Επιστημών. Επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο STEM/ STEAM και τις ΤΠΕ. Εκπαιδεύτρια Εργαστηρίου στο «Ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης- εξειδίκευσης εκπαιδευτών στο stem», Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων / Εισηγήτρια πληροφορικής ενηλίκων, Socialinnov. Ερευνήτρια για την STEM εκπαίδευση με δημοσιευμένες εργασίες (10) σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και περιοδικά με κριτές. Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων STEM / STEAM για μαθητές της προσχολικής, της δημοτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για εκπαιδευτικούς. Μέλος επιστημονικών και οργανωτικών επιτροπών, πανελληνίων διαγωνισμών και ημερίδων σχετικών με τη STEM εκπαίδευση. Ιδρυτικό μέλος της Ε3STEM, http://e3stem.edu.gr/ , Επιστημονικός και τεχνικός συνεργάτης ομάδας seri: http://seri.cs.uth.gr/
Πείτε μας κάποια πράγματα για την επαγγελματική σταδιοδρομία σας.
Γιατί διαλέξατε ένα επάγγελμα στο επιστημονικό πεδίο του STEM;
Ενθάρρυναν οι γύρω σας το ενδιαφέρον σας για τις επιστήμες του STEM;

Στην αναζήτησή μου ως εκπαιδευτικός καινοτόμων προσεγγίσεων για την εκπαίδευση κατέληξα ότι η STEM εκπαίδευση αποτελεί έναν τομέα με μεγάλη ανάπτυξη και δίνει αποτελεσματικές απαντήσεις στο μέλλον της εκπαίδευσης. Για αυτούς τους λόγους επέλεξα να παρακολουθήσω ένα μεταπτυχιακό για την διδακτική του STEM στην εκπαίδευση.

Πως ήταν η εμπειρία σας στο Πανεπιστήμιο; Έχετε κάποιες αξιόλογες εμπειρίες να μοιραστείτε;

Η παρακολούθηση του μεταπτυχιακού έγινε περίπου 20 χρόνια μετά τη λήψη του βασικού μου πτυχίου και τη επαγγελματική μου καριέρα. Η ενασχόληση με τις εφαρμογές, εργαλεία και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στη STEM εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Που εργάζεστε;
Τι κάνετε σε μια τυπική μέρα στη δουλειά σας;
Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;

Λόγω της πανδημίας αυτή την περίοδο δουλεύω εξ αποστάσεως από το σπίτι μου. Όλα λοιπόν τα εργαστήρια και οι επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών διεξάγονται εξ αποστάσεως. Στην αρχή το είδαμε σαν την μόνη λύση λόγω της πανδημίας, όμως με αυτό τον τρόπο διαπιστώσαμε ότι, περισσότεροι εκπαιδευτικοί μπορούν να παρακολουθήσουν και έχει καθιερωθεί σαν εκπαιδευτική προσέγγιση.
Εκτός από τις ώρες διδασκαλίας οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών απαιτούν μια συνεχή ενασχόληση με το τι καινοτόμο εργαλείο ή πρακτική υπάρχει στο χώρο. Άρα χρειάζομαι κατά μέσο όρο για κάθε ώρα διδασκαλίας και μία ώρα προετοιμασίας, για εκμάθηση νέων εργαλείων.
Αυτό μπορεί να φαίνεται κουραστικό αλλά η απόκτηση καινούριας γνώσης καθώς επίσης και η θετική ανταπόκριση από τους εκπαιδευτικούς προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση.

Ποια είναι τα σχέδια και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Τα σχέδια μου για το μέλλον αφορούν τους νέους ρόλους που έχω αποκτήσει λόγω της εξειδίκευσης μου στο χώρο της STEM εκπαίδευσης. Προσπαθώ, συνεχώς να βελτιώνομαι και να ανταποκρίνομαι όσο το δυνατόν καλύτερα στους ρόλους αυτούς.

Τι απολαμβάνετε να κάνετε εκτός της εργασίας σας; Ποιες είναι οι ασχολίες και οι δραστηριότητές σας;

Μου αρέσει το περπάτημα στη φύση καθώς επίσης και το κολύμπι.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέα κορίτσια και γυναίκες που θέλουν που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στο χώρο των STEM;

Θα πρέπει να σταματήσουν οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ότι υπάρχουν γυναίκειες και αντρικές δουλειές. Γυναίκες και άντρες είναι εξίσου ικανοί στα επαγγέλματα των μηχανικών και γενικά στα επαγγέλματα που σχετίζονται με το STEM.