Τριανταφυλλιά Κολέτσα
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.-Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ (Διδακτικό έργο): Συμμετέχω ως διδάσκων σε 3 προπτυχιακά μαθήματα, σε δύο μαθήματα σε προπτυχιακούς φοιτητές Erasmus και σε 6 μεταπτυχιακά προγράμματα. ΜΕΤΕΚΠΑΙ∆ΕΥΣΕΙΣ (Μετεκπαιδεύσεις) Αιµατοπαθολογία Συνεστιακή μικροσκοπία Δερματικά λεμφώματα ∆ΙΑΚΡΙΣΕΙΣ- ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ (Διακρίσεις- Υποτροφίες) 1993-1999: ∆ύο τιµητικές υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. κατά τη διάρκεια των ιατρικών σπουδών. 1993-1999: Υποτροφία Ι.Κ.Υ. κληροδοτήµατος Κων. Βελλίου, µετά από γραπτές εξετάσεις. 2013: Υποτροφία ενίσχυσης μεταδιδακτόρων. 2016: Έπαινος Αριστείας στην Έρευνα της ΣΕΥ, ΑΠΘ για τον αριθμό των δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. 2016: Έπαινος Αριστείας στην Έρευνα της ΣΕΥ, ΑΠΘ για το συνολικό impact factor των δημοσιεύσεων σε έγκριτα περιοδικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ/ AΝΑΦΟΡΕΣ GOOGLE SCHOLAR: 95/730 ∆ΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (Δημοσιεύσεις) PUBMED-SCOPUS/ΑΝΑΦΟΡΕΣ (Αναφορές) SCOPUS: 88 / 486 ∆ΕΙΚΤΗΣ (Δείκτης) HIRSH (H-index) Scopus: 12 ∆ΕΙΚΤΗΣ (Δείκτης) HIRSH (H-index) Google Scholar: 14 Επιπλέον, όπως προκύπτει από τη µηχανή αναζήτησης Google books, υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές δηµοσιεύσεών µου σε >10 διεθνή βιβλία ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚO-ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ∆ιεθνή συνέδρια-αριθμός εργασιών: 98 Ελληνικά συνέδρια-αριθμός εργασιών: 78 Βραβευµένες εργασίες σε συνέδρια: 3 Οργάνωση/επιτροπή συνεδρίων-σεμιναρίων: 10 Ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια μετά από επίσημη πρόσκληση: 2 Συμμετοχή σε πολυκεντρικές ερευνητικές συνεργασίες: (διεθνείς και μη): 7 Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα ΕΛΚΕ: 8 Συμμετοχή ως μέλος επιστημονικών εταιρειών (ελληνικών/διεθνών): 12 (7/5) Reviewer: σε >10 διεθνή περιοδικά
Πείτε μας κάποια πράγματα για την επαγγελματική σταδιοδρομία σας.
Γιατί διαλέξατε ένα επάγγελμα στο επιστημονικό πεδίο του STEM;
Ενθάρρυναν οι γύρω σας το ενδιαφέρον σας για τις επιστήμες του STEM;
  • Μπορώ να πω ότι η επαγγελματική μου σταδιοδρομία, όπως εν μέρει αποτυπώνεται από το σύντομο βιογραφικό σημείωμα που παραθέτω, ήταν αργή, αλλά σταθερή.
  • Από μικρή ηλικία είχα συνειδητοποιήσει την έφεσή μου και την αγάπη μου στα μαθήματα των θετικών επιστημών, καθώς και την εσωτερική μου ανάγκη να προσφέρω για να νιώθω ισορροπία.
  • Άλλοι ναι και άλλοι όχι, συμπεριλαμβανομένων και μελών της οικογενείας μου.

Να αρχίζεις ότι μπορείς να κάνεις ή ονειρεύεσαι πως θα ήθελες να κάνεις. Η τόλμη χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη.

Βόλφγκανγκ Γκαίτε

Πως ήταν η εμπειρία σας στο Πανεπιστήμιο; Έχετε κάποιες αξιόλογες εμπειρίες να μοιραστείτε;

Όπως σε κάθε χώρο, έτσι και στο Πανεπιστήμιο θα βρεις ανθρώπους που πιστεύουν σε εσένα και άλλους που σε αμφισβητούν. Όταν είσαι νέα γυναίκα και ευπαρουσίαστη η δεύτερη κατηγορία, αυτών δηλαδή που σε αμφισβητούν, υπερτερεί. Αν και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, θεωρώ ότι η αμφισβήτηση αυτή μπορεί στο τέλος να σε βοηθήσει, αν σε πεισμώσει και αν εστιάζεις στους στόχους σου.

Που εργάζεστε;
Τι κάνετε σε μια τυπική μέρα στη δουλειά σας;
Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;

  • Στο Εργαστήριο Γενικής Παθολογίας και Παθολογικής Ανατομικής, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ».
  • Σε μια τυπική μέρα διαγιγνώσκω ιστολογικά παρασκευάσματα και βιοψίες, που αποστέλλονται τόσο από το νοσοκομείο που εργάζομαι, όσο και από άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, που ζητούν τη συμβουλευτική μου γνώμη. Διδάσκω μαθήματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οργανώνω το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευόμενων ιατρών του Εργαστηρίου και επιβλέπω ερευνητικές εργασίες, κάποιες από τις οποίες είναι στα πλαίσια διδακτορικών διατριβών.
  • Το να αποκαλύπτεις μία νόσο από τη μορφολογία των κυττάρων και τις ερευνητικές ανησυχίες και συζητήσεις με τους νέους ιατρούς.
Ποια είναι τα σχέδια και οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον;

Η αποκάλυψη και αποτύπωση των υπερμικροσκοπικών αλλαγών των κυττάρων από τη μορφολογία τους.

Τι απολαμβάνετε να κάνετε εκτός της εργασίας σας; Ποιες είναι οι ασχολίες και οι δραστηριότητές σας;

Ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, γυμναστική και περιπάτους με την οικογένεια και τους φίλους μου. Προσπαθώ να συμμετέχω ή να οργανώνω φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε νέα κορίτσια και γυναίκες που θέλουν που σχεδιάζουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στο χώρο των STEM;

Να εμμένουν στα θέλω τους και στα όνειρά τους. Να κρατάνε δίπλα τους ανθρώπους που τις εμπνέουν ή τις στηρίζουν και να απομακρύνονται από αυτούς που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία τους. Τα επαγγελματικά σχέδια μπορούν να συνδυαστούν με τη μητρότητα. Όλα επιτυγχάνονται, έστω και με πιο αργό ρυθμό, αν το θέλεις πραγματικά. Η χαρά της επιτυχίας είναι ανάλογη με το βαθμό δυσκολίας που συναντάς στον δρόμο προς την επιτυχία. Ευτυχία και ισορροπία έχεις στην επαγγελματική σου ζωή, μόνο αν αγαπάς αυτό που κάνεις.